Dom pekára Kesselbauera opäť ožíva

Dom pekára Kesselbauera opäť ožíva

Výstavba rezidenčného projektu Kesselbauer napreduje podľa plánov. V časti projektu, ktorá nadväzuje na moderné stavby v okolí, už objekt  dosiahol plnú výšku - osem nadzemných podlaží. Do podoby hrubej stavby je dokončená aj druhá časť, ktorá je replikou pôvodného meštianskeho domu, kde v minulosti sídlila legendárna bratislavská pekáreň. S definitívnym ukončením projektu počíta developer v roku 2022.

 

Kesselbauer, ktorý vyrastá v tesnej blízkosti Grasalkovičovho paláca v centre Bratislavy, prinesie na trh celkom 115 bytov a apartmánov, na vrchných podlažiach historizujúceho objektu vznikne niekoľko mezonetov. Väčšina jednotiek disponuje lodžiami, tie na najvyšších poschodiach veľkorysými terasami. Bezkonkurenčná lokalita, veľkosť a dispozičné usporiadanie bytových jednotiek, ako aj kvalita vyhotovenia a použitých materiálov predurčujú tento projekt na trvalé bývanie. Rodinný charakter bývania podporuje aj polosúkromný vnútroblok v parkovej úprave. 

 

Samozrejmosťou pri projekte takéhoto rozsahu a zamerania je aj dostatočný počet parkovacích miest pre všetkých obyvateľov či návštevníkov objektu. Na dvoch podzemných podlažiach vznikne viac ako 150 parkovacích miest. K bytom prislúchajú aj pivničné kobky, v prípade záujmu si môžu majitelia bytov dokúpiť murovaný sklad s možnosťou osadenia elektrickej otváracej brány.  

 

V parteri objektu vznikne niekoľko obchodných prevádzok, ktoré si developer plánuje ponechať vo svojom vlastníctve. „Považujeme za dôležité ponechať si kontrolu nad tým, aké prevádzky otvoria v Kesselbaueri svoje brány,“ vyjadrila sa Monika Balgová, riaditeľka marketingu a PR skupiny Proxenta, ktorá sa netají tým, že kritériá na posudzovanie nájomníkov budú prísne. „Prioritou pre nás je, aby vzniknuté prevádzky zvyšovali hodnotu projektu, skvalitňovali bývanie v tejto lokalite, no   neobťažovali rezidentov objektu,“ približuje Balgová. O schéme budúcich prevádzok má developer už teraz pomerne jasnú predstavu. Okrem iného by rád nadviazal na tradíciu a obnovil v týchto priestoroch aj starú bratislavskú pekáreň, ktorá stála na tomto mieste dlhé desaťročia. Meno jej majiteľa, známeho podnikateľa Alexandra Kesselbauera, sa stalo inšpiráciou aj pri hľadaní názvu pre tento výnimočný projekt. 

 

Časť bytov a apartmánov je už rezervovaná alebo predaná. Neskôr developer predaj pozastavil. „Aktuálna situácia na realitnom trhu praje viac predávajúcim ako kupujúcim. Ceny bytov rastú už niekoľko rokov po sebe a podobný trend očakávame aj v najbližšom období. Môže za to najmä nízka ponuka dostupných nehnuteľností. V centre Bratislavy, na ktorú sa ako developer orientujeme, je situácia ešte vypuklejšia. Na výstavbu väčšieho rozsahu tu nie je priestor a situáciu komplikujú aj zdĺhavé stavebné konania. Všetky tieto faktory vplývajú na rast cien nehnuteľností. Na druhej strane výrazne rastú aj ceny stavebných materiálov a tieto rozdiely musia developeri vo výsledných cenách zohľadniť,“  vysvetľuje Pavol Kožík, generálny riaditeľ skupiny Proxenta, prečo sa s dopredajom voľných nehnuteľností neponáhľa. „Zoznam záujemcov o tento výnimočný projekt je dlhý. Napriek tomu, že predaj projektu je oficiálne pozastavený, denne nám prichádzajú zo strany kupujúcich dopyty na bývanie práve v tomto projekte. Preto sa vôbec neobávam vyčkávať s opätovným spustením predaja až do definitívneho ukončenia výstavby,“ objasňuje Kožík. Podľa plánov developera by sa tak malo stať počas budúceho roka.